I helgen öppnade jag en av mina flaskor av Uinta Crooked Line Labyrinth Black Ale 13,2% från 2011. Uinta Brewing Company är ett bryggeri som grundades 1993 i ett mekanikergarage i Salt Lake City, Utah, USA. Deras Uinta Crooked Line Labyrinth Black Ale är en imperial stout som bryggts tillsammans med lakritsstavar innan den lagrats på ekfat. Det är en stor flaska, 750 ml, och jag kände därför att det var fördelaktigt att vi var tre personer som delade på flaskan.
När den hälldes upp var vätskan riktigt mörkt brunsvart med ett tunt brunsvart skum som snabbt lägger sig helt.
Den har en underbart mörk doft av choklad, kaffe, lakrits, anis och en doft som jag bäst kan beskriva som… soja? Doften är komplex men samtidigt enkel eftersom de olika tonerna verkar balanseras väl mot varandra.
Den smakar väldigt fint av välrostat kaffe med bitter mörk choklad och lite bär. I smaken blandas söt- och saltlakrits väldigt fint. Avslutet är beskt och torrt och eftersmaken är full av lakrits.
Det är en väldigt lättdrucken öl för att vara över 13%. Fatlagringen har troligen bidragit till att mildra några av de grövre smakerna, men i övrigt märks inte fatlagringen av i någon större utsträckning. Det är en välbalanserad öl med tydlig karaktär av lakrits. Men jag får här erkänna att jag älskar lakrits, de som inte gillar lakrits lika mycket kommer säkert inte hålla med mig om mitt höga betyg. Det är en riktigt bra öl. Har några flaskor till som jag ska spara för att se hur de utvecklar sig.
Betyg? Det är en väldigt bra öl, jag ger den därför 4,5/5.
/Jeez Louise
March 8th, 2013 at 11:21 pm
Visst är den bra! Jag håller med om den stora salta sojatonen i den här. Jag brukar koppla den till fatlagringen.
Välkommen till bloggvärlden!
March 12th, 2013 at 5:56 pm
Den är toppen! Jasså, det är så det ligger till! Den kopplingen har jag inte gjort innan. Är det vanligt bland fatlagrade öler att de har toner av soja?
Tack! 🙂
March 12th, 2013 at 11:24 pm
Det kan iof finnas sojatoner i imperial stouts även om dom inte fatlagrats tycker jag, men överlag tycker jag att den extra salta svarta tonen kan bli extra tydlig i de fatlagrade varianterna. Kolla Yetiserien bl.a. Där tycker jag också det blir väldigt salt och tjockt likt soja.
March 9th, 2013 at 9:09 am
Jag gillar verkligen Labyrinth, av de lakritsöl jag testat så står den allra högst i kurs. Jag har dock ännu inte testat en hel flaska, bara smakprov (vid fler än ett tillfälle).
Kul med ytterligare en blogg att lägga upp i min blogg-roll!
/Alf
March 12th, 2013 at 5:57 pm
Vad roligt med fler som gillar Labyrinth! Jag har som sagt två kvar, ska bli spännande att se hur de utvecklar sig.
Tack! 🙂
March 9th, 2013 at 9:14 am
Labyrinten är riktigt trevlig. Har en kvar i källaren från släppet på bolaget (när det nu var)
March 12th, 2013 at 6:00 pm
Om jag minns rätt så var det släppet… juni 2011? Jag tog en privatimport på dessa från Wicked Wine, jag fick välja mellan Labyrinth 2011 och Labyrinth 2012. Klart jag tog 2011 och sparade in tid att lagra 😉